Energibrønnboring - Energibrønn som varmekilde - Hitech Energy
Til innhold

Energibrønnboring – Energibrønn som varmekilde

Vi er spesialister på boring av energibrønner. Ved hjelp av en bergvarmepumpe kan en energibrønn gi deg store energibesparelser.

Hva er en energibrønn?
Hvordan fungerer den?
Hva koster en energibrønn?
Dybde og effekt
Temperatur
Velg en totalentreprenør

Energibrønn, bergvarmepumpe og intallasjonsmateriell for samarbeidspartnere

Vi borer flere hundre energibrønner hvert år og vi tilbyr energibrønnboring til interesserte samarbeidspartnere. Vi tilbyr å utføre boring og alt utvendig arbeid, inklusive innlegg til teknisk rom, samt skaffe, levere og bære inn varmepumpe og materiell dit varmepumpeanlegget skal installeres av dere.

Ta kontakt for en uforpliktende prat om et potensielt samarbeid

Energibrønn for bergvarme

Et Bergvarmeanlegg består av en varmepumpe som henter opp solenergi lagret i fjellet, på sjøbunnen eller under gressplenen rett utenfor døren din. Denne energien hentes via en brønn som går dypt ned i bakken og hvor temperaturen er stabil året rundt. Dette gjør bergvarme og energibrønn til en svært effektiv, stabil og miljøvennlig varmekilde. For de aller fleste vil dette være den foretrukne formen for varmekilde, både med tanke på komfort og økonomi.

Bergvarmepumpen gir deg enkel tilførsel av varmtvann og varme, og sørger for et behagelig og stabilt innemiljø – uansett hvor ekstremt været er utenfor. Og når solen står på fullt, kan bergvarmepumpen brukes til air conditioning.

Kontakt oss for en gratis og uforpliktende befaring

nibe bergvarmeanlegg


Les mer om bergvarmeanlegg her.

Hvordan fungerer en energibrønn?

En energibrønn er en gratis energikilde som henter varme fra et enormt energilager som er lagret under bakken. Energien kommer fra solens oppvarming, og vil være tilgjengelig året rundt, selv ved de kaldeste vintrene.

Etter at brønnen er boret (vanligvis mellom 200-300 m.) legges det ned en kollektorslange som fylles med sprit for å unngå at væsken fryser. Denne kollektorslangen kobles fra brønnen og inn til teknisk rom der bergvarmepumpen står.

Dermed henter varmepumpen gratis energi fra bakken og distribuerer den inn til det vannbårne anlegget og/eller radiatorene inne i huset.

Boringen etterlater få eller ingen spor. Siden vi er vant til å jobbe i hager, passer vi på å legge igjen minst mulig spor, bortsett fra selve borehullet som dekkes av en kum og evt. gress.

energibrønn lukket system. ngu
Energibrønn, lukket system. Illustrasjon: Lundqvist, NGU.no

Les mer om prosessen for overgang til et bergvarmeanlegg her.

Hva koster en energibrønn?

Pris på en energibrønn varierer naturligvis i forhold til hvor dypt man må borre. Avstand ned til fjell, lokale grunnforhold og hvor mye vann som befinner seg i fjellet er også noen av faktorene som påvirker kostnaden.

For å gi et estimat kan man beregne ca. 350 kr per meter brønn.

Men som nevnt kan denne prisen variere. Hvis det er mye løsmasser mellom fjellet og overflaten må man legge fôringsrør rundt kollektoren for å unngå ras i hullet. Dette vil være med å påvirke kostnaden.

Ønsker du å få et uforpliktende tilbud for energibrønn, kontakt oss for en gratis befaring.

Hvor dypt borer man etter bergvarme?

En feil som stadig blir gjort i bransjen er å dimensjonere en energibrønn etter varmeeffekt, og ikke energibehov. Det er viktig å skille mellom dette, hvis ikke kan man risikere å bore for korte eller for dype brønner.

Effekt (W): Hvor mye varme som kan leveres ved en gitt temperatur.
Energibehov (kWh/år): Hvor mye energi man trenger for å dekke boligens oppvarmingsbehov i løpet av et år.

I løpet av et år, spesielt i et land som Norge, varierer temperaturen mye mellom sesongene. Man har naturligvis et større energibehov om vinteren enn om sommeren. Derfor er det viktig å dimensjonere energibrønnen etter boligens årlige energibehov, og ikke etter hvor mye effekt man trenger ved en konstant temperatur.

Som tidligere nevnt vil det variere hvor mye varme man får fra brønnen ut ifra forskjellige faktorer som fjellets bergart og grunnvannsnivå. Vanligvis kan det hentes ca. 120-150 kWh/året per meter brønn.

Hvis man vet hvor mange kWh boligen bruker i året, kan man enkelt regne seg til hvor dyp brønn – og hvor kraftig varmepumpe man trenger.

For eneboliger borer man vanligvis mellom 200 – 300 meter. Mens borettslag eller boliger/bygg med et stort energibehov borer man enten dypere eller flere energibrønner som kobles sammen.

Temperatur

Temperaturen fra energibrønnen og inn til varmepumpa ligger normalt på mellom -2 til +8 grader, og fra varmepumpa og inn til det vannbårne anlegget ligger den ca. fra 40 til 60 grader.

Med en energibrønn som energikilde får man god og jevn distribusjon av varme om vintrene og kjøling om somrene. Har man en varmepumpe som har luft som energikilde vil man kunne oppleve redusert ytelse ved de kaldeste periodene, dette unngår man med en energibrønn. Siden temperaturen under bakken er stabil året rundt – får man optimal innetemperatur selv på de kaldeste og varmeste dagene.

Velg en totalentreprenør

Hitech Energy har topp moderne borerigger bemannet av dyktig personell med lang erfaring. Boringen er vanligvis gjort på en dag. Energibrønnen med koblinger blir dekket av jord, og i de fleste tilfeller vil toppen av energibrønnen bli dekket av gress slik at hele installasjonen utendørs er under bakken.

Vurderer man å investere i en energibrønn, er det viktig å få god veiledning og en brønn som passer ditt energibehov. En feildimensjonert energibrønn kan være både kostbart og påvirke ytelsen til varmepumpen.

Som markedets eneste totalleverandør av Bergvarmeanlegg leverer Hitech Energy hele prosjektet fra A til Å. Vi besitter alle nødvendige fagfolk og maskiner, noe som gir oss muligheten til å kvalitetssikre alle ledd i prosessen. Etter flere år i bransjen har vi fått god erfaring med levering til større prosjekter for borettslag og sameiere.

Våre ingeniører og fagfolk står klare for å hjelpe deg – enten du kun har noen spørsmål eller ønsker en uforpliktende befaring.

totalentreprenør brønnboring

Hvorfor lønner det seg å velge en totalleverandør istedenfor å bruke flere aktører?

  • Man får et tilbud hvor alt er samlet i én oversikt.
  • Kvalitetssikring i alle ledd.
  • Muligheten til å gjøre etterarbeid i samme prosjektet.
  • Mindre sjanse for misforståelser
  • Færre stopp i arbeidet
  • Mer forutsigbart

 Ta kontakt for gratis, uforpliktende befaring for etablering av din nye energibrønn

Kontaktpersoner

Magnus Vegheim

Daglig Leder

+47 906 55 000 magnus@hitechenergy.no

Joar Bjørgen

ADMINISTRATIV LEDER

+47 413 66 750 joar@hitechenergy.no

Andreas Vegheim

Økonomi og regnskap

+47 400 02 862 andreas@hitechenergy.no

Øystein Brandal

ETTERMARKEDSANSVARLIG

+47 918 05 820 oystein@hitechenergy.no

Aleksander Øverby

Prosjektleder Anlegg

+47 974 23 240 aleksander@hitechenergy.no

Christian Lillelien

Selger Varmesystemer

+47 909 30 355 christian@hitechenergy.no

Rolf Kristian Tangen

Selger Varmesystemer

+47 413 44 720 rolf@hitechenergy.no

Camilla Charlotte Børserud

Administrasjonssekretær

+47 452 12 713 camilla@hitechenergy.no

Ida Elise Myklegård

Digital Markedsfører

+47 997 72 755 ida@hitechenergy.no