Bergvarme gir deg energieffektiv oppvarming i din bolig | Hitech Energy
Til innhold

Bergvarme – energieffektiv oppvarming med bergvarme

Utnytt varmen fra solenergi som er lagret i fjellet med en Bergvarmepumpe.

Her finner du alt du trenger å vite:
Hva er bergvarme?

Hvordan fungerer en bergvarmepumpe?
Hva koster et bergvarmeanlegg?
Erfaringer
Levetid
Vedlikehold og service
Best i test
Velg en totalentreprenør

Bergvarme gir mange muligheter og god energieffektivitet

Bergvarme er en jevn og pålitelig energikilde som egner seg svært godt til å bli utnyttet ved hjelp av en bergvarmepumpe. Med bergvarme kan du dekke det meste av energibehovet i din bolig. Energien som du sparer, betaler ned investeringen i løpet av 8 til 12 år (i noen tilfeller enda raskere).

Bergvarme er solenergi lagret i fjellet, på sjøbunnen eller under gressplenen rett utenfor døren din. Hva som passer best hos deg, avhenger av omgivelsene, hvor mye energi boligen din trenger og hvilket varmesystem du har.

Du kan redusere energiforbruket med opptil 80 % ved å installere en bergvarmepumpe fra NIBE sammenlignet med for eksempel en oljekjele. Dette fordi bergvarmepumpens fremste energikilder er gratis, nemlig solenergi lagret i fjell.

Hitech Energy er totalentreprenør og leverer komplette bergvarmeanlegg til alle typer bygg. Vi har lang erfaring med prosjektering og leveranse til private boliger, borettslag og næringsbygg. Vi finner optimal løsning for ditt bygg.

Kontakt oss for en gratis befaring.

Hvordan fungerer en Bergvarmepumpe?

En bergvarmepumpe utnytter solenergien som er lagret i fjellet og distribuerer varmen fra energibrønnen rundt i din bolig. Nedenfor får du en enkel innføring i hvordan bergvarme fungerer:

1. Boreriggen borer et hull på 150 til 600 meter i fjellet
2. En kollektorslange, fylt med væske, sendes ned i brønnen
3. Væsken i kollektorslangen varmes opp av energien lagret i fjellet
4. Den varme væsken pumpes fra energibrønnen til din varmepumpe
5. Varmepumpen distribuerer varmen rundt i boligen
6. Væsken sendes tilbake til energibrønnen

Borehull for varmepumper skal være utformet og spesifisert for å gi tilstrekkelig energi for effektiv drift av bergvarmepumpe. Dybden av borehullet vil være avhengig av flere variabler inkludert geologien, plasseringen av borehull er alltid stedsspesifikk. Borehull vil vanligvis være mellom 70 til 300 meter dype og kan bestå av flere brønner. Hitech Energy tilbyr prosjektering som sikrer profesjonell gjennomføring etter dagens standard.

bergvarme bergvarmepumpe

Hvordan foregår prosessen ved overgang til bergvarme?

Bergvarme – Kostnad og Pris

Det er vanskelig å gi en konkret pris på kostnaden for bergvarme. Når du kjøper en bergvarmepumpe, betaler du ikke bare for selve varmepumpen, men også for installasjonen og etablering av energibrønn. Kostnadene knyttet til dette vil variere i forhold til flere faktorer som:

  • Energibrønnens dybde
  • Geologiske forhold
  • Boligenhetens energiforbruk
  • Boligtype
  • Eksisterende varmesystem
  • Eventuelle planer om påbygg

Pris på bergvarme kan derfor variere en del. Men et prisestimat for en gjennomsnittlig enebolig vil ofte ligge på ca. 300 000 kroner.

En bergvarmepumpe har en vesentlig høyere kostnad sammenliknet med andre type varmepumper, men i de fleste tilfeller er det en mye mer lønnsom investering.

Du kan redusere energiforbruket med opptil 80 % ved å installere en bergvarmepumpe fra NIBE sammenlignet med for eksempel en oljekjele. Dette er fordi bergvarmepumpens fremste energikilder er gratis, nemlig solenergi lagret i fjell.

Energien du sparer over tid, vil vanligvis betale ned investeringen i løpet av 8 til 12 år, og i noen tilfeller enda raskere.

Vi anbefaler alle våre kunder å søke tilskudd fra Enova. Ved hjelp av Enovas tilskuddsordning for overgang til energisparende varmesystem, kvalifiseres du til å søke om støtte. Les mer om tilskuddsordninger her.  

Som eneste totalentreprenør av bergvarmeanlegg, kan vi skreddersy et tilbud til deg – basert på dine opplysninger. Hvor mye kan du spare med bergvarme? – Les her.

Kontakt oss for en gratis og uforpliktende befaring.

Erfaringer med Bergvarme

For de fleste er bergvarme et begrep man kanskje ikke har særlig mye erfaring med. Tanken på å bore en brønn i hagen, og kostnadene dette medfører, kan for noen være kviende å begi seg ut på.

Men gevinsten du får igjen med en bergvarmepumpe er i de aller fleste tilfeller svært lønnsom.

Vi besøkte en tidligere kunde av oss hvor vi installerte en NIBE F1255 bergvarmepumpe, for å høre hvordan anlegget fungerte. Bergvarmepumpen ble installert til fordel for oljefyring, og to år senere kunne han vise til en energibesparelse fra 3 600 liter olje i året – til kun 9 565 kW/t.

god erfaring med bergvarme

Hvor mye kan jeg spare med bergvarme?

Vi kan vise til gode referanser fra våre kunder – både for eneboliger og større bergvarmeanlegg til borettslag. Les mer om våre referanser.

Levetid

«Kan vi gå tom for bergvarme?» er et spørsmål som ofte stilles. En bergvarmepumpe har vesentlig lenger levetid enn andre type varmepumper.

Levetiden for en energibrønn varierer i forhold til de geologiske forutsetningene og om installasjonen/servicer har blitt forskriftsmessig utført. Men normalt vil en energibrønn ha en levetid på ca. 100 år.

Selve bergvarmepumpens levetid er vanligvis estimert til ca. 20 år. Men også her er det viktig at alle servicer blir fulgt for å få maks utnytte av varmepumpens levetid.

Nedenfor kan du lese mer om våre serviceavtaler.

Vedlikehold av Bergvarme

Fordelen med et bergvarmeanlegg er at det krever minimalt med vedlikehold og oppfølging fra brukerens side. Det eneste som anbefales er å tidvis kontrollere nivået på spritbeholderen –, sjekke at ekspansjonskaret har riktig trykk og evt. lufte radiatorene. Dette er noe vi selvfølgelig gir full gjennomgang av etter fullført installasjon.

Men som tidligere nevnt, er det viktig å ha en serviceavtale på plass. En serviceavtale sikrer at du til enhver tid har optimal drift og effekt av anlegget, samtidig som at du slipper å bekymre deg for eventuelle feil.

Det anbefales å ha service på Bergvarmeanlegg hvert andre år. På større anlegg til f. eks borettslag hvor det er mer enn én varmepumpe – anbefales en service hvert år.

Les mer om våre serviceavtaler her.

Testvinner NIBE F1255

Bergvarmepumpen gir deg enkel tilførsel av varmtvann og varme, og sørger for et behagelig og stabilt innemiljø – uansett hvor ekstremt været er utenfor. Og når solen steker, kan bergvarmepumpen brukes til kjøling av boligen.

bergvarmepumpe NIBE F1255

Bergvarmepumpen NIBE F1255 fikk toppresultat i Den Svenske Energimyndighetens test av varmepumper. Den er en komplett varmepumpe for oppvarming av boliger og mindre næringsbygg. Testvinneren har i tillegg integrert varmtvannsbereder – og markedets beste årsvarmefaktor.

  • Opptil 70-80 % energisparing sammenlignet med fossilt og elektrisk oppvarming
  • Høyeste årsvarmefaktor SCOP – Seasonal Coefficient of Performance
  • Svært brukervennlig installasjon og drift
  • Varmtvannskapasitet i toppklassen

Thermia Mega

Thermia Mega er en kraftfull bergvarmepumpe med inverterstyrt kompressor.

Ved hjelp av inverterstyringen kan også varmeanlegg med ulike varmebehov og varmtvann kjøres uten ekstra volumtanker. Dette vil gi lavere installasjonskostnader og vil kreve mindre plass til varmeanlegget.

Mega kan leveres fra 10 kW og opp til hele 88 kW.

thermia mega varmepumpe
Ta kontakt for Gratis Befaring

Velg en totalentreprenør

Vurderer man å investere i et bergvarmeanlegg, er det viktig å få god veiledning og et tilbud som passer din boenhet. Feildimensjonerte anlegg kan være både kostbart og påvirke ytelsen til varmepumpen.

Som markedets eneste totalentreprenør av Bergvarmeanlegg, leverer Hitech Energy hele prosjektet fra A til Å. Vi besitter alle nødvendige fagfolk og maskiner, noe som gir oss en unik mulighet til å skreddersy hele prosjektet.

Våre ingeniører og fagfolk står klare for å hjelpe deg – enten du kun har noen spørsmål eller ønsker en uforpliktende befaring.

bergvarme fra Hitech Energy

Kontaktpersoner

Magnus Vegheim

Daglig Leder

+47 906 55 000 magnus@hitechenergy.no

Joar Bjørgen

ADMINISTRATIV LEDER

+47 413 66 750 joar@hitechenergy.no

Andreas Vegheim

Økonomi og regnskap

+47 400 02 862 andreas@hitechenergy.no

Øystein Brandal

ETTERMARKEDSANSVARLIG

+47 918 05 820 oystein@hitechenergy.no

Aleksander Øverby

Prosjektleder Anlegg

+47 974 23 240 aleksander@hitechenergy.no

Christian Lillelien

Selger Varmesystemer

+47 909 30 355 christian@hitechenergy.no

Rolf Kristian Tangen

Selger Varmesystemer

+47 413 44 720 rolf@hitechenergy.no

Camilla Charlotte Børserud

Administrasjonssekretær

+47 452 12 713 camilla@hitechenergy.no

Ida Elise Myklegård

Digital Markedsfører

+47 997 72 755 ida@hitechenergy.no